dziedzina log:)
Michał: dziedzina..

f(x)=
√log1/2x − log1/2(x−1) + 1
log
1/2x − log
1/2(x−1) + 1>0
x>0 /\ x> 1 x∊(1, +
∞)
log
1/2x − log
1/2(x−1)>log
1/22
po przekształceniach wyjdzie (−x−2)(x−1)>0
x<−2 /\ x>1
rozwiązanie to ⇒ x∊(1, +
∞)
dobrze ?
5 sty 22:53
Anna: pomagam
5 sty 23:01
Michał: oki
5 sty 23:12
Michał: czy ktoś może sprawdzic?....
5 sty 23:22
Anna:

1) x > 0
2) x−1 > 0 ⇒ x > 1
3) log
1/2x − log
1/2(x−1) + 1 ≥ 0
| x | | 1 | |
log1\2 |
| + log1\2 |
| ≥ 0 |
| x−1 | | 2 | |
| x | |
log1\2 |
| ≥ log1\21 |
| 2(x−1) | |
2(2 − x)(x − 1) ≤ 0
I I
x=2 x=1
Z rys. 1: x∊ ( −
∞, 1 > ∪ < 2,
∞ )
Po złożeniu warunków − rys. 2 − mamy:
D = < 2, ∞ )
5 sty 23:22
Michał: Dziękuję bardzo
5 sty 23:25
Anna:
5 sty 23:28
Ada: log x2 > 1
8 sty 18:12
5-latek: Zapis jest dla mnie niejasny
8 sty 20:36