Wyznaczyć rzut prostopadły punktu
potrzebnapomoc: Wyznaczyć rzut prostopadły punktu Po=(0,1,2) na płaszczyznę przechodzącą przez punkty
P1=(1,0,1) P2=(0,0,2), P3=(0,3,1) Wyznaczyć odległość miedzy Po a jego rzutem. Proszę o pomoc
w rozwiązaniu zadania, z góry dziękuje!
Mila:
P
1P
2→=[−1,0,1]
P
1P
3→=[−1,3,0]
n
→=[−1,0,1] x [−1,3,0]=[−3,−1,−3] wektor normalny płaszczyzny
[−3,−1,−3] || [3,1,3]
π: 3(x−1)+(y−0)+3*(z−1)=0
3x−3+y+3z−3=0
π: 3x+y+3z−6=0
Równanie prostej prostopadłej do π i przechodzącej przez P
0=(0,1,2)
k
→=[3,1,3] wektor kierunkowy prostej
x=0+3t
y=1+t
z=2+3t, t∊R
Punkt przecięcia prostej z pł. π
3*(3t)+1+t+3*(2+3t)−6=0
9t+1+t+6+9t−6=0
| | 3 | | 18 | | 36 | |
P0'=(− |
| , |
| , |
| ) |
| | 19 | | 19 | | 19 | |
| | √19 | |
|P0P|=√(319)2+(1−1819)2+(2−3619)2= |
| |
| | 19 | |
To samo mamy z odległości punktu P
0 od π
| | |3*0+1+3*2−6| | | 1 | |
d(P=(0,1,2),π)= |
| = |
| |
| | √32+1+32 | | √19 | |