matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Michal:
1
u=
v−
√
a
2
+v
2
jak machnąć taką pochodną
5 sty 22:41
Eta:
O tak se "machnąć"
v+
√
a
2
+v
2
v+
√
a
2
+v
2
u=
=
=
(v−
√
a
2
+v
2
)(v+
√
a
2
+v
2
)
v
2
−a
2
−v
2
1
u= −
( v+
√
a
2
+v
2
)
a
2
po chodna po "v"
1
2v
1
v
u
'
= −
( 1 +
= −
( 1+
a
2
2
√
a
2
+v
2
a
2
√
a
2
+v
2
5 sty 23:58