Do wykresu funkcji liniowej f należy punkt
SzkołaŚrednia: Do wykresu funkcji liniowej f należy punkt
P=(0,−8) . Wykres fukcji f jest nachylony
do dodatniej części osi odciętych pod kątem 80stopni. Funkcję f najdokładniej opisuje wzór
A. f(x)=0,9848x−8 B. f(x)=5,6713x−8 C.f(x)=80x−8 D.f(x)=5,7x−8
19 cze 17:35
Jack: z tresci zadania wiemy ze
y = ax − 8 (to z wiadomego punktu P)
oraz
a = tg 80o
zatem
y = tg 80o * x − 8
twoje jedyne zadanie to sprawdzic w tablicach ile wynosi tg 80.
19 cze 17:47
Mila:
tg80≈5,67128 wybieraj odpowiedź.
19 cze 17:51
SzkołaŚrednia: Pięknie dziękuję
19 cze 17:51
Mila:
19 cze 18:52