kongurencje
Janek: Rozwiaz kongurencje
a)
x5−2x3+1 ≡ 0 (mod 6)
b)
x5−3x3+2 ≡ 0 (mod 7)
Jakis schemat rozwiazania bym prosil
19 cze 16:53
Mila:
a)
Spróbujemy podstawiać do lewej liczby ze zbioru {0,1,2,3,4,5}
L=0−0+1≠0(mod6)
L(1)=1−2+1=0
x=1+6k, k∊C
L(2)=32−16+1=17=5(mod6)
L(3)=243−2*27+1=190=4(mod6)
itd
b) podobnie {0,1,2,3,4,5,6}
L(1)=1−3+2=0
x=1+7k, k∊C
19 cze 18:08
Janek: Czyli w pkt a wyszlo mi
L(0)=1 nie przystaje do 0 (mod6)
L(1)=0
L(2)=17 ≡ 5(mod 6)
L(3)= 190≡4(mod6)
L(4)=895≡1(mod6)
L(5)=2876≡2(mod6)
I teraz kiedy kongurencja jest rozwiazana? czy to juz wszystko ? slyszalem ze sa tez jakies
pierwiastki ale nie moge z notatek sie doczytac
20 cze 14:50
Mila:
a) x=1+6k, k∊C
20 cze 17:35