matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całke
wilk:
cosx
∫
2−cos
2
x
5 sty 22:34
Bogdan:
Podstawienie: sinx = t, cosx dx = dt, 2 − cos
2
x = 2 − (1 − sin
2
x) = 1 + sin
2
x = 1 + t
2
dt
∫
= arctgt + C = arctg(sinx) + C
1 + t
2
6 sty 02:00