szeregi
Ania: Hej przydałaby mi się mała pomoc z takim zadaniem
Rozwiń w szereg Maclaurina funkcję f(x) = sin(x)cos(x)
czu da się skorzystać ze znanych rozwinięć sinusa i cosinusa i po prostu przmenożyć

?
19 cze 16:32
Jack: ale nwm czy pomoze.
19 cze 16:35
jc: sin x cos x = (1/2) sin 2x = (1/2) ∑ (2x)2n+1 / (2n+1)!
19 cze 16:36
jc: @Jack, rozwiń e
x cos x
19 cze 16:37
Jack: szeregi zamierzam po calkach.
jedyne co potrafie rozwinac, to szereg geometryczny
19 cze 16:49
jc: To też coś
19 cze 16:53
Jack: za miesiac pewnie dopiero bede sie uczyl szeregow...mam nadzieje ze tydzien na calki, tydzien
na rozniczki i tydzien na zespolone starczy...
19 cze 16:56
Mariusz:
To dość dziwna kolejność
Niektóre całki można policzyć właśnie rozwijając w szereg
Poza tym rozwijanie w szereg Taylora jest przy okazji rachunku różniczkowego
19 cze 17:07
Jack: @Mariusz
a jaka kolejnosc bys doradzil?
19 cze 17:55
Mariusz:
Przede wszystkim wstęp do matematyki czyli
zbiory , relacje , funkcje
a następnie przejść do analizy
ciągi ,granice i szeregi , pochodne, całki
Szereg granica sum częściowych
Pochodna granica ilorazu różnicowego
Całka to granica tzw sum całkowych
Wobec powyższego szeregi najlepiej wpleść między wykład z granic
20 cze 00:35
Mariusz:
granica ciągu sum częściowych
20 cze 00:36