Wybór elementu głównego
Mariusz:
package inverse;
import java.io.BufferedReader;
import java.io.IOException;
import java.io.InputStreamReader;
public class Inverse {
/**
* @param args
* @throws IOException
*/
public static void main(String[] args) throws IOException {
// TODO Auto−generated method stub
int n,i,j;
double[][] A;
double s,t;
String str=new String();
String esc=new String();
BufferedReader stdin=new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));
do
{
System.out.println("Odwracanie macierzy");
System.out.println();
System.out.print("Podaj rozmiar macierzy n=");
str=stdin.readLine();
n=Integer.parseInt(str);
A=new double[n+1][2*n+1];
for(i=1;i<=n;i++)
{
System.out.println("Wprowadź "+i+"−ty wiersz macierzy ");
for(j=1;j<=n;j++){
str=stdin.readLine();
A[i][j]=Double.parseDouble(str);
}
}
odwmac(A,n);
for(i=1;i<=n;i++)
{
for(j=n+1;j<=2*n;j++)
System.out.print(A[i][j]+" ");
System.out.println();
}
System.out.println();
System.out.println("Czy chcesz kontynuować");
esc=stdin.readLine();
}
while(!esc.equals("Nie"));
}
public static void odwmac(double[][] A,int n){
int i,j,k,m;
double s,t;
for(i=1;i<=n;i++)
for(j=n+1;j<=2*n;j++)
if(i==j−n) A[i][j]=1;
else A[i][j]=0;
for(i=1;i<=n;i++)
{
s=A[i][i];
for(j=1;j<=2*n;j++)
A[i][j]=A[i][j]/s;
for(j=i+1;j<=n;j++)
{
t=A[j][i];
for(k=i;k<=2*n;k++)
A[j][k]−=A[i][k]*t;
}
}
for(k=n+1;k<=2*n;k++)
{
for(i=n;i>=1;i−−)
{
s=A[i][k];
for(j=i+1;j<=n;j++)
s−=A[i][j]*A[j][k];
A[i][k]=s;
}
}
}
}
Jak dopisać do tego kodu wybór elementu głównego
19 cze 16:18
Jack: niestety nic nie rozumiem... (ref)
20 cze 10:20
Mariusz:
Jack w jakim języku pisałeś do tej pory ?
20 cze 19:35
jc: @Mariusz, a nie lepiej w jakimś pseudokodzie ? lub np. w Pythonie (czytelniejszy kod).
20 cze 19:49
ppp: if (babka.getAge() >= 65) {
babka.destroy();
babka.setState(State.NotFound);
}
21 cze 00:43
Mariusz:
jc python ma dość dziwną pętle for
a jak widzisz pętla for jest tutaj często używana
Najczytelniejszy kod ma Pascal słówka kluczowe itp po angielsku
za to w C dynamiczne przydzielanie i zwalnianie pamięci
jest wygodniejsze
Java ma odśmiecacza pamięci
21 cze 02:19