matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie kwadratowe
pomozcieprosze:
x
2
−
x
2
−
1
2
=0
19 cze 15:31
Student:
2x
2
−x−1=0 Δ=b
2
−4ac
√
Δ
=...
−b−
√
Δ
x
1
=
2a
−b+
√
Δ
x
2
=
2a
Licz
19 cze 15:35
Jack:
albo tak
1
1
1
1
1
1
3
x
2
−
x −
= (x −
)
2
−
−
= (x−
)
2
− (
)
2
=
2
2
4
16
2
4
4
1
3
1
3
1
= (x −
−
)(x −
+
) = (x − 1)(x +
)
4
4
4
4
2
ale polecam liczenie Δ czyli deltą.
19 cze 16:05