Macierz odwrotna
Student: Mam taką macierz:
[1 2i 4]
I−1 −2i 1I
[−2i −1 2i]
Mam obliczyć odwrotną więc korzystam ze wzoru:
Wynacznik IAI=−12i
2+5
A dopełnień jest równe:
[−4i
2+1 0 1−4i
2]
I−4i
2−4 10i 1−4i
2I
[10i −5 −2i+2]
Transponuje tą macierz:
[−4i
2+1 −4i
2−4 10i}
I0 10i −5I
[1−4i
2 1−4i 2i+2]
Czy to jest dobrze czy to abstrakcja? Proszę o pomoc dziękuję
19 cze 15:19
Student: Ogolnie to pierwszy raz na oczy widzę taką macierz z literą i. Nie wiem dokładnie co z tym
zrobić
19 cze 15:21
Jack: zle wyznacznik i reszta wlasciwie tez...
19 cze 15:47
jc: Poproś komputer o rachunek
19 cze 15:52
Jack: wolfram podaje wynik wyznacznika jako 25. (traktujac i2 jako −1)
jednak jesli i to jakas zmienna , to wyznacznik wynosi
|A| = −20i2 + 5
19 cze 15:58
Jack:
natomiast macierz odwrotna:
dla i jako czesc urojona czyli i
2 = − 1
1)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=inverse+%7B%7B1,2i,4%7D,+%7B-1,-2i,1%7D,+%7B-2i,-1,2i%7D%7D&rawformassumption=%22i%22+-%3E+%22ImaginaryI%22&rawformassumption=%7B%22MC%22,%22%22%7D-%3E%7B%22Formula%22%7D
dla i jako zmienna...
2)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=inverse+%7B%7B1,2i,4%7D,+%7B-1,-2i,1%7D,+%7B-2i,-1,2i%7D%7D&rawformassumption=%22i%22+-%3E+%22Variable%22&rawformassumption=%7B%22MC%22,%22%22%7D-%3E%7B%22Formula%22%7D
19 cze 16:02
Student: No dobra ale na egzaminie nie będę miał wolframa

Przy liczeniu wyznacznika popełniłem błąd w znakach ;f
Sprawdzałem te dopełnienia i znalazłem tylko jeden błąd:
−4i
2+1 0 1−4i
2
−4i
2−4 10i 1−4i
2
10i −5 −2i−(−2i)
Teraz moze zamienie to na liczby z tego i
5 0 5
0 10 5
10 −5 0
Transponuje
5 0 10
0 10 −5
5 5 0
Wynik:
| 1 | |
| * wyżej wymieniona stransponowana macierz |
| 25 | |
19 cze 16:39
Student: Mógłby ktoś sprawdzić?
19 cze 17:08
jc:
Powinno wyjść macierz
[1 0 2*i]
[0 2*i −1 ]
[1 1 0 ]
pomnożona przez 5.
19 cze 17:14