Przystawanie liczb
Krzysiek: Przystawanie liczb
Mam zadanie 270+370 czy przystaje do 0 (mod 13)
No i przy 210 wychodzi 10(mod 13)
a 270 = 210*7
I co dalej ?
19 cze 14:26
jc:
270 + 370 = 435 + 935 = (4+9)(434 − 433 * 9 + 432 * 92 − ... + 934)
19 cze 14:36
Saizou :
albo tak
z tw. Eulera mamy, że
212=0 mod 13
312=0 mod 13
270=260*210=210 mod13
analogicznie mamy
370=310 mod 13
wystarczy policzyć
210=10 mod 13
310=3 mod 13
=============+
210+310=13=0 mod13
19 cze 16:25
jc: @Saizou, chyba chciałeś cos innego napisać ...
19 cze 16:34
Saizou :
tak z tw. Eulera mamy że
2
12=1 mod 13
3
12=1 mod 13
19 cze 16:41