obliczy przybliżoną wartość wyrażenia z pomocą różniczki
Sylwia: Za pomocą różniczki funkcji dwóch zmiennych obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia
1√(9,01)2+(1,98)2+1
19 cze 14:15
Jack: a mozna bez rozniczki? ; o
19 cze 14:51
Jack: korzystam ze wzoru
| | df | | df | |
f(xo +Δx, yo+Δy)≈ |
| (xo,yo)*Δx+ |
| (xo,yo)*Δy+f(xo,yo) |
| | dx | | dy | |
nasza funkcja
x
o = 9 y
o = 2
Δx = 0,01 Δy = −0,02
| | 1 | | 1 | | √86 | |
f(xo,yo) = f(9,2) = |
| = |
| = |
| |
| | √92 + 22+1 | | √86 | | 86 | |
| df | | 1 | |
| =( |
| )' = ... |
| dx | | √x2 + y2 + 1 | |
itd...
19 cze 14:58
Sylwia: dziękuje, a czy mogę prosić o dokończenie?
19 cze 16:43
Jack:
| df | | x | | df | | y | |
| = − |
| |
| = − |
| |
| dx | | √(x2+y2+1)3 | | dy | | √(x2+y2+1)3 | |
| df | | 9 | | df | | 2 | |
| (xo,yo) = − |
| |
| (xo,yo) = − |
| |
| dx | | √86 | | dy | | √86 | |
zatem
| | 9 | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
f(xo +Δx, yo+Δy)≈ (− |
| )*( |
| ) + (− |
| )*(− |
| )+ |
| = |
| | √86 | | 100 | | √86 | | 100 | | √86 | |
| | 9 | | 4 | | 100 | | 95 | | 19 | |
= − |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 100√86 | | 100√86 | | 100√86 | | 100√86 | | 20√86 | |
a teraz nwm... ogolnie sprawdz obliczenia czy sie zgadzaja, jednak ten
√86 mi nie pasuje. nwm
czy jego tez by nie trzeba bylo obliczyc ta metoda.
19 cze 17:42