Macierze
Benny: Jak doprowadziłem macierz do takiej postaci:
[2 1 −1 3 0 | 5 ]
[0 p−1 3 −3 2 | −7 ]
[0 0 −1 p 0 | 1 ]
[0 0 0 0 p−2 | 2 ]
to czy już teraz mogę określić ilość rozwiązań od parametru czy jeszcze coś by się przydało
przekształcić?
19 cze 11:22
jc: wg mnie wszystko już widać
19 cze 11:27
Benny: Mam sprawdzić tylko p=2 oraz p=1?
19 cze 11:30
jc: Tak, w innych przypadkach posuwasz się od ostatniego równania do pierwszego,
masz tylko jedną drogę, którą przebywasz bez przeszkód.
19 cze 11:33
Benny: Mowa tu o schodkach?
19 cze 11:35
jc: Tak

A jakie niespodzianki spotkasz dla p=2 (widać) oraz dla p=1 (już nie widać) ?
19 cze 11:48
Benny: Dzięki
19 cze 12:04