kwadryki
algebra: 1. W zależności od parametru t opisać dokładnie słowami rodzinę kwadryk w R2 (opisac ruch
ogniska) zadaną równaniem 2xt−t2−y2=0.
2. Opisać zbiór tych punktów przestrzeni R3, których odległość od punktu A= (1,1,1) jest równa
odległości od płaszczyzny o równaniu x+y+z=0 za pomocą równanie kwadratowego w postaci ogólnej
i znaleźć macierz formy kwadratowej występującej w tym równaniu.
19 cze 10:35
jc: zadanie 2.
(x−1)2 + (y−1)2 + (z−1)2 = (1/3) (x+y+z)2
3[ (x−1)2 + (y−1)2 + (z−1)2] − (x+y+x)2
= 2(x2+y2+x2 −xy−yz−zx) − 6(x+y+z) + 3
2 −1 −1
−1 2 −1
−1 −1 2
19 cze 10:47
algebra: skąd w równaniu 1/3? Czy gdybym miała tu płaszczyznę x=0 też by się pojawiło?
19 cze 11:26
jc: A jaka jest odległość punktu (1,1,1) od płaszczyzny x+y+z=0?
Taka sama, jak od punktu (0,0,0) (dlaczego?)
19 cze 11:31