granica
heh: rozwiaz granice
lim x−>0
(e3x−3ex+2) / (e2x+2e−1−3)
19 cze 10:05
g: Tak to zero, ale chyba jest pomyłka. Czy zamiast 2e−1 nie powinno być 2e−x ?
Jeśli tak, to 2 razy H.
19 cze 10:19
heh: zgadza sie, dziekuje i przepraszam za blad
19 cze 11:50
Mariusz: | | e3x−3ex+2 | |
limx→0 |
| |
| | (e2x+2e−x−3) | |
| | e4x−3e2x+2ex | |
limx→0 |
| |
| | (e3x−3ex+2) | |
t=e
x
t=1
| | t(t3−3t+2) | |
limt→1 |
| |
| | t3−3t+2 | |
lim
t→1 t= 1
Gdyby nie było błędu przy przepisywaniu wystarczyłoby wstawić 0
19 cze 15:23