zadanko
Ania: Oblicz:
log5+log 20=
2 log (na dole 12)2 + log(na dole 12)3=
5 sty 21:47
Eta:
logab+ logac = loga(b*c)
1) log5 +log20 = log100 = 2 bo 10
2=100
2)
n*logab = logabn
to:
log
122
2+log
123=log
124+log
123=log
12(4*3)=log
1212=1 bo12
1=12
P.S to są podstawowe własności logarytmów i musisz się tego nauczyć
5 sty 21:58
Ania: oblicz:
2log (na dole 12)2 + log(na dole 12)3=
5 sty 22:05
Eta:
"na dole" to ja mam piwnicę

W matematyce nie ma okreslenia "dołu" !
Jeżeli piszesz słownie , to należało napisać :
log o podstawie 12 z liczby logarytmowanej 2
log
122
6 sty 01:13
Ania: kto mi pomoze obliczyc to:
2log o podstawie 12 z liczby logarytmowanej 2 + log o podstawie 12 z liczby logarytmowanej 3=
6 sty 16:40
Eta:
No przecież Ci policzyłam

2log
122 + log
123 = log
122
2+log
123= log
124 + log
123 =
=log
12(4*3)= log
1212= 1
6 sty 18:19
Ania: Dziękuję Eta za pomoc
7 sty 17:01
Ania: Zapisz w postaci różnicy:
log(5/8)=
log o podstawie 3 z liczby logarytmowanej(1/4)=
log o podstawie 5 z liczby logarytmowanej(25/32)=
log o podstawie 7 z liczby logarytmowanej(4/5)=
7 sty 17:08
Eta:
ze wzoru:
log
ab −log
ac= log
a(b/c)
1) log(5/8)=log5 − log8
3) dodatkowo ze wzorów: log
ab
c= c*log
ab i log
aa= 1
log
5(25/32)= log
525 − log
532= log
55
2 − log
52
5=2*log
55 −5log
52= 2*1 −5log
52
pozostałe podobnie , spróbuj sama
7 sty 17:17
2: log (5)+log (20)
7 paź 18:57