asy
6latek : Zadania z serii co najmniej , dokładnie co najwyżej
Proszse o dokładne wytłumaczenie tych zadań
Zadanie :
Na ile sposobow można wybrać 10 kart z talii 52 kart w ten sposób aby wśród wybranych kart
a) znajdowal się co najmniej jeden as
b) znajdowal się dokładnie jeden as
Wiem tylko ze kart jest 52 bo jest 13 kart i 4 kolory czyli 13*4=52
W talii tez sa 4 asy
18 cze 21:55
Jerzy:
| | | |
a) prościej obliczyć nie znalazł się as... | |
| | |
18 cze 22:05
18 cze 22:08
6latek : | | | |
a) 10 kart można wybrac z talii 52 kart na | sposobow |
| | |
Teraz proponujesz obliczenie ze nie znalazł się as ? Dlaczego tak ?
18 cze 22:11
6latek : Jerzy ja potrzebuje wytłumaczenia dlaczego tak
Takie odpowiedzi jak napisales np. do b) to ja mam
Wiesz ja potrzebuje wiedziec dlaczego tak
Co to znaczy co najmniej ?
18 cze 22:13
Jerzy:
Zdarzeniem przeciwnym do " co najmniej jeden", jest "żaden"
18 cze 22:14
6latek : Co najmniej to znaczy 1as lub 2 asy lub 3 asy lub 4 asy Tak?
Teraz jakie to ma znaczenie dla zadania ?
18 cze 22:16
Jack: dokladnie tak jak Jerzy mowi.
co najmniej oznacza ≥
zdarzenie przeciwne to <
zatem jesli ma byc co najmniej 1 as, to przeciwne bedzie mniej niz jeden, czyli 0.
i wtedy P(A) = 1 − P(A')
gdzie P(A) to prawdopodobienstwo ktorego szukamy
P(A') prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego.
18 cze 22:17
Jerzy:
Co najmniej 1 znaczy: 1 lub 2 lub 3 ...itd
zdarzenie przeciwne ,żaden , czyli zero asów,a takich kart jest 48
18 cze 22:19
6latek : Jack 
Ja jestem w 2 klasie a prawdopodobieństwo będzie w 4 klasie
18 cze 22:21
Jack: 
cos nie czytam dzisiaj uwaznie...
no ale chodzi o to samo

to tutaj odejmujesz od wczystkich te przeciwne.
18 cze 22:23
6latek : Widzisz
Jerzy już cos swita

czyli teraz jeśli C
10
52−c
1048 to dostane liczbe sposobow na ile może być wybrany co
najmniej 1 as
18 cze 22:24
6latek : Teraz b)
Dokladnie 1 as
| | | |
mamy w talii 4 asy wiec 1 asa możemy dostać na | sposobow |
| | |
| | | |
Dlaczego to jeszcze wymnazamy przez | ? |
| | |
18 cze 22:31
Jerzy:
Bo ciagniesz jeszcze 9 kart z 48 nie zawierajscych asa
18 cze 22:42
6latek : czyli tak 1 karte już wybraliśmy wiec zostaje do wzięcia jeszcze 9 kart ale te 9 kart
| | | |
możemy wybrac na | sposobow bo 52−4=48 pozostałych kart |
| | |
18 cze 22:43
6latek : Mam jeszcze pytanie ?
A jak by to policzyć jakby było np. co najmniej 2 asy ?
18 cze 22:45
Jerzy:
Liczymy co najwyżej 1...ale obliczenia są identyczne
18 cze 22:47
6latek : No bo jakby było dokładnie 2 asy to liczymy tak
18 cze 22:48
Jack: co najmniej 2 oznacza wieksze lub rowne dwa.
wiec albo liczymy przypadki dla 2 ,3 , 4
albo przypadki dla 0 , 1 czyli dla 1 asa i żadnego (zdarrzenie przeciwne)
i wtedy od wszystkich odejmujemy
oczywiscie sumujemy.
18 cze 22:52
Jack: oczywiscie sumujemy odnosi sie do 0 i 1
oraz 2 ,3,4
mam na mysli sumowanie przypadkow
18 cze 22:52
6latek : Bo tak co najmnie 2 asy to rozumiem ze jest 2 asy lub 3 asy lub 4 asy
napisales ze liczymy co najwyżej 1 as
Czyli to co najwyżej jeden będzie przeciwne do co najmniej 2 ? Tak ?
| | | |
NO ale obliczenia będą się roznic chyba bo co mam odjąć od | ? |
| | |
18 cze 22:55
6latek : Jack dziekuje CI za pomoc
18 cze 22:57
6latek : Wiec tak
czyli będzie dla conjmniej 2 asow
18 cze 23:01
6latek : Czyli w tym przypadku co najwyżej oznacza 0 asow lub 1 as
18 cze 23:03
Jack: co najwyżej oznacza ta liczba i mniej.
czyli tak
23:01
18 cze 23:11
6latek : Zaczynam już cos łapać

To się wydaje niby proste ale jak przychodzi do liczenia to
zonk
18 cze 23:15
Jack: dlatego na maturze mi nie wyszlo...chociaz pozniej jak sie zobaczylo rozw. to bylo tak banalne,
ze latwiejsze (i to znacznie) niz na lekcji liczylem.
18 cze 23:18
6latek : Ale w sumie wiesz jak to rozwiazac i to jest najwazniejszse
To ze na maturze nie wyszlo to nic
18 cze 23:25
Jack: niby tak
18 cze 23:34