Funkcja φ oraz algorytm szybkiego potęgowania.
Michau: Oblicz φ(300) a następnie za pomocą algorytmu szybkiego potęgowania oblicz 311350 (mod 300)
18 cze 19:47
jc: Policzyłeś φ(300)?
18 cze 19:55
Michau: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Tak φ(300) = 300(1− |
| )(1− |
| )(1− |
| ) = 80 |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
18 cze 20:10
jc: NWD(311,300) = NWD(11,300) = 1, dlatego 31180 mod 300 = 1.
Wykorzystaj ten fakt.
18 cze 20:13
jc:
311
350 ≡ 11
350 = 11
4*80+30 ≡ 11
30 (mod 300)
A teraz szybkie potęgowanie
18 cze 20:24
Michau: Dzięki dalej już raczej sobie poradzę.
18 cze 20:32