Całka po półkuli
Rafał: Mam problem z granicami całkowania dla całki
∫∫∫A √x2+y2+z2 dxdydz , gdzie zbiór A to jest zbiór taki że : x2+y2+(z−1)2 ≤1 oraz z
≥1
Chce wspólrzedne sferyczne :
x=rcosucosv
y=rsinu sin v
z=rsinv
Czy wówczas granice całkowania będą tak 0≤u≤2pi oraz 0≤v≤pi/2 0≤r≤2sinv?
18 cze 19:34
Leszek: narysuj sferę , wykonaj jej rzut na płaszczyznę z=1 i w nowym układzie współrzędnych
równanie sfery : x2 + y2 + z2 =1 , zaś obszar D : x 2 + y2 = 1
z=√1−(x2+y2)
z=√1−(x2+y2)
z 2π 1
∫ ∫ dxdy ∫ dz = ∫ ∫ dxdy[√1−(x2+y2)] = ∫ dφ ∫ r*√1−r2 dr => dalej policz sam
D 0 D 0 0
18 cze 22:12
Leszek: | | 2π | |
otrzymałem wynik V = |
| ,jest to przecież połowa objętości kuli |
| | 3 | |
18 cze 22:17
piotr: ∫
−11 ∫
−√1−x2√1−x2 ∫
11+√1−x2−y2 √x2+y2+z2 dz dy dx=
| | 1 | |
∫02π∫0π/4∫1/cosφ2cosφ r3sinφ dr dφ dθ = |
| (53−16 √2)π ≈ 3.1806 |
| | 30 | |
19 cze 13:40