zadanie optymalizacyjne
heh: Spośród wszystkich prostopadłościanów, ktorych suma długości krawedzi jest rowna 18, wyznaczyc
wymiary prostopadloscianu i najwiekszej objetosci
18 cze 19:21
Leszek: Czy podana suma jest dla wszystkich krawedzi,jezeli tak to a+b+c=6
Objetosc V=abc
C=6−(a+b)
V=ab(6−(a+b))
I brakuje np. pola powierzchni .sprawdz tresc zadania
18 cze 19:30
azeta:

V=xyz
| | 18 | |
4x+4y+4z=18 =>z= |
| −x−y |
| | 4 | |
i teraz należy znaleźć maksimum tej funkcji, oczywiście nie zapominając o dziedzinie
18 cze 19:31
azeta: ... chyba że to zadanie np z liceum, to faktycznie jest tak jak mówi Leszek − brakuje jeszcze
jakiejś danej wartości
18 cze 19:32
Leszek: Tak a+b+c=4,5
18 cze 19:34
Jack: Maxymalna objetosc wynosi 1,5.
18 cze 19:44
Jack: co ja plote...
czyli jest to szescian o bokach 3/2 na 3/2 na 3/2
18 cze 19:45
jc: L=18 = 4(a+b+c)
L/12 = (a+b+c)/3 ≥ 3√abc = 3√V
V ≤ (L/12)3 = (18/12)2=17/8
Równość zachodzi tylko dla a=b=c = 18/4 = 9/2.
18 cze 19:50
Jack: @jc
skorzystalem z tej samej nierownosci...ciekawe
18 cze 19:52
18 cze 19:54
Leszek: Ale dla prostopadloscia a=b=1 i c= 2,5
Wowczas V= 2,5
18 cze 19:59
Jack: @Leszek
no ale dla prostopadloscianu a = b = c = 1,5
V = 3 ,375...
wiec nie rozumiem do czego dazysz
18 cze 20:13
Leszek: Odnioslem sie do Twojego zapisu ,ze maksymalna objetosc wynosi 1,5 ( godzina 19,44)
18 cze 20:18
Jack: w tamtym zapomnialem podniesc do potegi 3, dlatego poprawnie napisalem odrazu post nizej...
(bo sie nie da edytowac

)
18 cze 20:20
Leszek: Wlasnie te edytor nie jest doskonaly , czasami uzywam komorki ,tabletu lub komputera
Stacjonarnego i kazdemu trawiaja sie bledy drukarskie .
Prosze zrobic zadanie z rysunkiem dla obliczenie objetosci bryly ograniczonej
Powierzchniam . x2+y2+z2= 4 , x2+y2=3z , i przekona sie Pan ze tradycyjnie
Na kartce papieru zajmuje to 10 razy mniej czasu niz przy uzyciu tego edytora
18 cze 20:29
Jack: panie Leszku − mialem na mysli, ze sie nie da edytowac postu. Dlatego zeby cos poprawic to
trzeba napisac nowy post.
Nie chodzilo mi o ten edytor− jako miejsce gdzie mozna pisac.
PS zapewne bym sie przekonal, ale nie umiem jeszcze liczyc bryl ograniczonych − bo zapewne
chodzi o uzycie calek, ktorych jeszcze sie nie uczylem...
18 cze 20:32
Leszek: Ok. SORRY
18 cze 20:33
Jack: 
Najpierw zespolone, potem calki i rozniczki
18 cze 20:34
jc: A cóż to są różniczki?
18 cze 20:47
Jack: mam na mysli oczywiscie rownania rozniczkowe.
Slyszalem ze najpierw trzeba calki umiec.
Zastanawiam sie tylko czy najpierw nie nauczyc sie funkcji wielu zmiennych (przed zespolonymi)
np ekstrema lokalne, globalne, warunkowe, uwiklane, przyblizone wartosci itd...
18 cze 20:50
heh: wlasnie takie jest zadanie, nie ma nic wiecej podane
18 cze 21:28
jc: Obawiam się, że to wszystko dalekie jest od informatyki ...
I na prawdę potrzebne głównie po to, aby gnębić studentów.
Gdzie pojawiają się w świecie całki? Najpoważniejsze są prostsze od tych,
które tu pojawiają się na co dzień.
Kształt orbity planety (spróbuj), czas spadania kowadła z wysokosci księżyca,
ksztat minimalenj powierzchni rozpiętej na dwóch pierścieniach,
kształt wiszącego sznurka, czy też zjeżdżalni, po której się najszybciej zjeżdża.
Żadnego z tych problemów na studiach nie poznasz. A każdy z nich należy do analizy.
18 cze 21:30
Jack:
@heh
zadania optymalizacyjne polegaja na policzeniu pochodnej, nastepnie ekstremow funkcji.
Jesli chodzisz do liceum to albo to zadanie jest dla ciebie nierozwiazywalne, albo korzystasz
z nierownosci miedzy srednimi, ale w to szczerze watpie, zebys musial uzyc.
18 cze 21:34
Jack:
@jc
nie zamierzam liczyc zadnych z kosmosu − tj. o poziomie trudnosci zbyt duzym.
Po prostu chcialem przerobic kilka dzialow z matematyki (tego wlasciwie chyba sie nie anzywa
dzialem)
czyli
− ekstrema funkcji wielu zmiennych (slyszalem ze w bankowosci sie przydaje)
− zespolone
− macierze
− calki
− rownania rozniczkowe
− szeregi
nawet jesli tego nie bede miec, to zawsze bede "bogatszy" o pewna wiedze

no i lubie sie uczyc matmy. : D
18 cze 21:38
jc: Po prostu na niektórych kierunkach, co widać na tym forum, liczy się dużo
trudniejsze całki, niż te, które spotykamy w ważnych i ciekawych problemach
(choćby tych wymienionych przeze mnie).
18 cze 22:53
Jack: ksztalt zjezdzali po ktorej jest najszbyciej zjazd jest akurat wiadomy.
Qulka mi wyslala taka bajke.
Moze ja znajde.
18 cze 22:56
18 cze 23:00
jc: Jest znany od 300 lat (jak mi się zdaje), chodzi o to, że na matematyce nie mówi się
o takich rzeczach, tylko ćwiczy abstrakcyjne rachunki.
18 cze 23:12
Jack: ano tak jest...
18 cze 23:23
heh: jestem na studiach
19 cze 08:44
Jack: a no jak jestes na studiach no to interesuje Cie rozwiazanie azeta −> 18cze 19:31.
Rownanie miedzy srednimi tez jest prawidlowe, ale nie oto chyba chodzilo
19 cze 16:07
jc: Jack, dlaczego myślisz, że nie o to chodziło?
19 cze 16:13