oblicz pole prostokąta (ciąg arytmetyczny)
Capitan: oblicz pole prostokąta o obwodzie 140 cm wiedząc ze długości jego boków oraz przekątnej tworzą
ciąg arytmetyczny
5 sty 21:44
ula: 2a+2b=140
P=?
a,b,d − ciąg artmetyczny
a=a
b=a+r
d=a+2r
a2+b2=d2
{a2+(a+r)2=(a+2r)2
{2a+2(a+r)=140
5 sty 22:24
ula: wylicz z tego a i r
podstaw do b i P=ab
5 sty 22:25
ewela217@buziaczek.pl: długość boków prostokąta i długość jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny.Oblicz długości
jego boków, jeśli pole prostokąta jest równe 48 j(do kwadratu)?
30 maj 11:48
ICSP: identycznie

a(a−r) = 96
(a−r)
2 + a
2 = (a+r)
2
30 maj 11:50