pochodna - pomoc
Kowal: Ile będzie wynosić pochodna z "t" takiego wyrażenia:
√4a2t2 + λ2ω2cos2ωt
Mam obliczony wynik jednak nie jestem pewien czy dobrze i chciałbym sprawdzić^^
18 cze 18:39
Leszek: | | 1 | |
0,5* |
| *(8a2*t+λ2*2*ω2cosωt*sinωt*ω) |
| | √4a2*t2+λ2ω2cos2ωt | |
18 cze 18:52
Jerzy:
To zalezy co jest zmienną
18 cze 18:53
Leszek: Rozumiem ze t jest zmienna,powinno byc napisane wzgledem t
18 cze 18:56
Dziadek Mróz:
y =
√4a2t2 + λ2ω2cos2(ωt)
======================================================
y =
√w w = u + v u = 4a
2t
2 v = λ
2ω
2z
2 z = cos(ωt)
| d | | d | | 1 | | d | |
| [y] = |
| [√w] = |
| * |
| [w] = *) |
| dt | | dt | | 2√w | | dt | |
| d | | d | | d | | d | |
| [w] = |
| [u + v] = |
| [u] + |
| [v] = **) |
| dt | | dt | | dt | | dt | |
| d | | d | | d | |
| [u] = |
| [4a2t2] = 4a2 |
| [t2] = 4a2 * 2t = 8a2t |
| dt | | dt | | dt | |
| d | | d | | d | | d | |
| [v] = |
| }[λ2ω2z2] = λ2ω2 |
| [z2] = λ2ω2 * 2z * |
| [z] = ***) |
| dt | | dt | | dt | | dt | |
| d | | d | |
| [z] = |
| [cos(ωt)} = −ωsin(ωt) |
| dt | | dt | |
| | d | |
***) = λ2ω2 * 2z * |
| [z] |
| | dt | |
18 cze 19:07
Dziadek Mróz:
kurde
18 cze 19:07
Dziadek Mróz:
ale jak sobie rozwiniesz do dojdziesz do wyniku
18 cze 19:07
Kowal: Leszek, masz rację − względem "t"
czyli powinno być coś takiego:
√4a2t2 + λ2ω2cos2ωt =
| 1 | |
| * (8a2t + 2λ2ω2cosωt) *(−ωsinωt) |
| 2√4a2t2 + λ2ω2cos2ωt | |
18 cze 19:32
Leszek: Nie ,moj wynik jest prawidlowy,pod pierwiastkiem jest suma ,wiec pochodna tez jest suma
W nawiasie powinien byc znak minus
W moim zapisie
Pisze uzywajac komorki wiec moga byc bledy drukarski. SORRY
18 cze 19:45