Urny
Saris: Z urny zawierającej 2 kule białe i 3 czarne przełożono 2 kule do drugiej urny w której było 4
kul białych i 4 czarne.
a) Znaleźć prawdopodobieństwo wyciągnięcia po tym przełożeniu kuli czarnej z drugiej urny.
b) Znaleźć prawdopodobieństwo, że obie kule z pierwszej urny były białe, jeśli wylosowana z
drugiej urny kula jest biała
Nie wiem jak się z to zabrać. a) bym zrobił, jeśli trzeba by losować tylko 1 kulę, ale przy
dwóch nie jestem pewny.
18 cze 18:16
Saris: Zrobiłem coś takiego:
a) Dzielimy to na III etapy, etap losowanie 1−szej kuli do przełożenia, 2−giej i etap losowania
z 2−giej urny
A
1 − pierwsza losowana to Biała
A
2 − pierwsza losowana to Czarna
B
1 − druga losowana po B to B
B
2 − druga losowana po B to C
B
3 − druga losowana po C to B
B
4 − druga losowana po C to C
C
1 − wylosowano B
C
2 − wylosowano C
P(A
1)=2/5
P(A
2)=3/5
P(B
1)=1/4
P(B
2)=3/4
P(B
3)=2/4
P(B
4)=2/4
Losowana kula "b"−biała, "c"−czarna pod warunkami "A
i", "
j":
P(C
1|A
1,B
1)=2/5*1/4*6/10=12/200
P(C
1|A
2,B
4)=3/5*2/4*4/10=24/200
P(C
1|A
2,B
3)=3/5*2/4*5/10=30/200
P(C
1|A
1,B
2)=2/5*3/4*5/10=30/200
P(C
2|A
1,B
1)=2/5*1/4*4/10=8/200
P(C
2|A
2,B
4)=3/5*2/4*6/10=36/200
P(C
2|A
2,B
3)=3/5*2/4*5/10=30/200
P(C
2|A
1,B
2)=2/5*3/4*5/10=30/200
P(C
2)=P(c|A
1,B
1)+P(c|A
2,B
4)+P(c|A
2,B
3)+P(c|A
1,B
2)=13/25
P(C
1)=P(b|A
1,B
1)+P(b|A
2,B
4)+P(b|A
2,B
3)+P(b|A
1,B
2)=12/25
b) Korzystam z Tw. Bayesa:
| | P(A1)P(B1)*P(C1|A1,B1) | | 2/5*1/4*12/200 | | 3 | |
P(A1,B1|C1)= |
| = |
| = |
| ≈0,011 |
| | P(C1) | | 13/25 | | 260 | |
Czy ktoś może to sprawdzić? Wydaję mi się, że dobrze to wymyśliłem. Czy da się łatwiej? Czy
zapis jest w porządku? Nie jestem pewny czy te p−stwa warunkowe pasują, bo w sumie ja z wzoru
nie korzystam tylko tak na chłopski rozum to zapisałem.
18 cze 20:02
Metis: A drzewkiem ?
18 cze 20:03
Saris: W sumie nie powinno być tych przecinków tylko same AB jako koniunkcje.
18 cze 20:03
Saris: nikt
18 cze 20:47
Mila:
Policzę, ale musisz poczekać trochę.
18 cze 21:44
Mila:
Losowanie z I urny:
II etap doświadczenia losowego
4B,4C− liczba kul w drugiej urnie na początku
1) Po dołożeniu 2kul B
6B, 4C
lub
po dołożeniu 2C
4b,6C
lub po dołożeniu 1B,1C
5B,5C
A− wylosowano czarną kulę z drugiej urny
| | 6 | | 18 | | 30 | | 54 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| = |
| =0.54 |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
18 cze 22:03
Mila:
Pomyłka:
1)
| | 4 | | 18 | | 30 | | 52 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| = |
| =0,52 |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
18 cze 22:14
Mila:

Po dołożeniu kul:
6B, 4C
4B,6C
5B,5C
| | | |
P(BB/B2)= |
| = |
| | | 1 | | 6 | | 3 | | 4 | | 3 | | 5 | |
| * |
| +2* |
| * |
| + |
| * |
| | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| |
18 cze 22:21
Saris: Okej a) mam dobrze, tylko ja za bardzo przekombinowałem i rozpisałem to zbyt szczegółowo, ale
mogłabyś mi wytłumaczyć bardziej podpunkt B? to jest różnica czy tam miało być | (pod
warunkiem)?
Jakbym to zobaczył na literkach najpierw to by mi to pomogło

.
18 cze 23:53
Saris: Dobra zrozumiałem, na górze mamy koniunkcję BB i B2, na dole pstwo wylosowania białej kulki z
II urny bez żadnych ograniczeń.
Hmm, a miałem wrażenie, że wskazane jest tu użycie Tw. Bayesa.
18 cze 23:59
Saris: Dziękuję za pomoc
18 cze 23:59
Mila:
To jest Bayes.
19 cze 00:19
Saris: jak to jest Bayes jak to zwykły wzór na pstwo warunkowe?
19 cze 01:21