Liczby pierwsze
Daansa: To znowu ja, jak wykazać, że to jest lub nie jest liczba pierwsza:
8172+532 <− można sitem, ale to da się pewnie inaczej.
20157−1 <− a jak to?
18 cze 18:03
myszka:
1/ 8172 −−kończy się 9 i 532 −− kończy się dziewiątką
zatem ta suma kończy się 8 czyli jest parzysta
wniosek ........
2/ 20157 −−− kończy się 5 odjąć 1 −−−− więc kończy się 4
wniosek.....
18 cze 18:09
Daansa: ah w ten sposób to rozpatrywać. A jakby w pierwszym była jakaś ogromna liczba typu
81710 + 5310?
18 cze 18:12
Daansa: 817
10 + 53
10
formatowanie
18 cze 18:12
Daansa: ahhh mogę brać modulo 10!
18 cze 18:15
Jack:
710 ... konczy sie na ...
310 ... konczy sie na ...
zatem suma konczy sie na...
18 cze 18:15
myszka:
81710 kończy się 9 i 5310 kończy się 9
bo
71= 7
72= 49
73 =..3
74=...1
10:2=4 +2 reszta czyli 81710 kończy się 9
itd............
18 cze 18:20
Daansa: Dziękuje! załapałem

Czyli normalne podzielności.
A sitem oba też można zrobić czy to już niepoprawne? (sito eratostenesa)
18 cze 18:21
g: To nawet nie jest ważne na co kończy się wynik potęgowania.
Nieparzysta do dowolnej potęgi (n ≥ 1) jest nieparzysta i podobnie z parzystą.
To samo dotyczy podzielności przez dowolną liczbę pierwszą.
18 cze 18:36
Daansa: No dobra, ale skąd wiemy wtedy, że ta nieparzysta czasem nie jest pierwsza?
18 cze 19:11
g: Tego nie wiemy. Wiemy tyle, że suma dwóch nieparzystych jest parzysta, wiec nie pierwsza
(o ile nie jest to 1+1=2).
18 cze 21:51