równanie różniczkowe
stokrotka: x''(t) +2x'(t)+x(t) = 2 e
−t √t+1
rozwiązanie ogólne wychodzi C1 e
−t + C2 x e
−t
niestety nie wiem jak zrobić dalej metodą zgadywania, ponieważ występuje tu ten pierwiastek co
zmienia
postać rzeczy i nie wiem jakie dać założenia (dla At+B niestety nie wyjdzie...)
18 cze 17:17
jc: Na pewno x = c1 e−t + c2 x e−t ?
18 cze 17:26
stokrotka: tak mi się wydaje....
18 cze 17:29
jc: | | C1 e−t | |
Czyli x = |
| ? |
| | 1 − c2 e−t | |
18 cze 17:37
Mariusz:
x=C1e−t+C2te−t
Ja bym uzmienniał stałe
18 cze 17:45
jc:
u
1' y
1 + u
2' y
2 = 0
u
1' y
1' + u
2' y
2' = 2e
−t√1+t
Wstawiamy y
1, y
2 i mnozymy przez e
t
u
1' + t u
2' = 0
− u
1' + (1−t) u
2' = 2
√1+t
Dodajemy
u
2' = 2
√1+t, u
2 = (4/3) (1+t)
3/2
u
1' = ...
y = (u
1+C
1)y
1 + (u
2+C
2) y
2
Sprawdź, bo mogłem coś pomylić
18 cze 18:26
stokrotka: a y1 i y2 to co to jest za wartość?
18 cze 22:44
jc: y1 = e−t, y2 = te−t
oczywiście y = (u1 + C1) y1 + (u2 + C2) y2
18 cze 22:47
stokrotka: nie rozumiem co się stało w 'wstawiamy y1 i y2 i mnożymy przez e
−t
dlaczego to się nadal zeruje? kompletnie tego nie widzę
18 cze 22:57
stokrotka: tamto już zrozumiałam!
18 cze 23:07
stokrotka: chociaż teraz nie rozumiem co się dzieje w 'dodajemy'
18 cze 23:07
stokrotka: ok, już mam
18 cze 23:09
stokrotka: dziękuję bardzo

!
18 cze 23:10