Stożek
Eniu: Tworząca stożka ma długość 20cm i jest nachylona do podstawy pod kątem 30stopni.Oblicz długość
promienia podstawy,wysokość i kąt rozwarcia tego stożka.
5 sty 21:41
zosia: l = 20 cm − tworzaca stożka
α = 30 stopni −kat przy podstawie
r − promień podstawy
H − wysokość stożka
β = ? ( kat rozwarcia stożka)
r = ?
H = ?
1. β − kąt rozwarcia stożka
2* α + β = 180 stopni
β= 180 stopni − 2*α
β = 180 stopni − 2*30 stopni
β = 180 stopni − 60 stopni
β = 120 stopni ( kat rozwarcia stożka)
2. r − promień podstawy
r : l = cos 30 dstopni
r = l* cos 30 stopni
r = 20 cm * ( pierwiastek z 3 : 2 )
r = 10* (pierwiastek z 3 )cm
3. H −wysokość stożka
H : l = sin 30 stopni
H = l * sin 30 stopni
H = 20* (1/2)
H = 10 cm
5 sty 21:49
Eniu: a te cos i sin ? co to jest.
nie znam tego
5 sty 21:52
zosia: interesujące,że tego nie znasz...jakim cudem zaszedłeś tak daleko

?
5 sty 21:53
Eniu: Jestem w 3 gimnazjum.
I nic nam nauczycielka nie mówiła o cos i sin. naprawdę .
A dopiero dzisiaj nam wprowadziła temat z walcem i stożkiem
5 sty 21:55
zosia: niestety nie wiem jak to wyliczyć bez sin i cos
5 sty 21:57
Eniu: Ok. Nie ma sprawy. Przynajmniej sie postarałaś z tym cos i sin.
ale tego nie miałem akurat
5 sty 21:58
zosia: skoro masz podane stopnie(30)muszą to być sin i cos...może byłeś na waksach?
5 sty 22:00
Eniu: Nie chodzę.
Jestem na każdej lekcji matmy. Jak Boga kocham nic takiego nie było
Przed tą lekcją dzisiejszą mieliśmy jedynie ostrosłupy.
Graniastosłupy, figury na płaszczyźnie. Same powtórki.
5 sty 22:03
zosia: funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym−w programie gimn.
5 sty 22:06
Eniu: Jednak w moim podręczniku tego nie ma.
Matematyka 3 z plusem Nowa Wersja
5 sty 22:09
5 sty 22:11
Anna: pomogę Ci Eniu
5 sty 22:18
Anna:

Dane: l=20 cm, α= 30
0 r,h,β = ?
α = 30
0 ⇒ l = 2h
2h = 20 ⇒
h = 10 cm
r = h
√3 =
10√3 cm
β = 180
0 − 2α = 180
0 − 60
0 =
1200
Tak to wygląda bez użycia funkcji trygonometrycznych, czyli w gimnazjum.
5 sty 22:25
haa:

αβΔ
18 mar 19:06