Masa bryły ograniczonej powierzchniami
rocki: Obliczyć masę bryły ograniczonej powierzcniami : z=1 oraz z=√x2+y2 o gęstości g(x,y,z)=
z*ex2
Wiem, że muszę policzyć całę ∫∫∫V g(x,y,z)dxdydz tylko jak ją policzyć.
Nie wiem jaka jest właściwa parametryzacja tej bryły.
18 cze 15:53
Leszek:

tą bryłą jest stożek
1
m= ∫ ∫ dxdy ∫z*exp(x
2)dz obszar D x
2+y
2 =1
D
√x2+y2
m= 0,5* ∫ ∫ dxdy*exp(x
2)[1−(x
2+y
2)]
D
wprowadz zmienne biegunowe i całkuj POWODZENIA
18 cze 16:15
rocki: Ok .
Ale po wprowadzeniu zmiennych biegunowych to wcale nie chce się wyliczyć.
Bo jak liczę w biegunowych to :
m= 0,5 ∫
02π∫
01 exp(r
2cos
2φ)(1−r
2)r drdφ
Podstawiam r
2=t dostaje:
m= 0,25 ∫
02π∫
01 exp(tcos
2u)(1−t) dtdu
http://www.wolframalpha.com/input/?i=int_0%5E1+e%5E(t*cosu)(1-t)+dt
| | −cosu+ e(cosu)−1 | |
m= 0,25 ∫02π |
| du |
| | cos2u | |
I co z tym dalej ?
18 cze 16:29
rocki: Tam na końcu powinno być
| | −cos u −1 + ecosu | |
m= 0,25 ∫02π |
| du |
| | cos2u | |
18 cze 16:31
18 cze 16:37