Jak w przypadku ogólnym rozwiązuje się r-nie y'=g(x)y^n. Rozwiąż przykład
zaxowy: y'=tgx√y
18 cze 14:43
Jerzy:
To rownanie o zmiennych rozdzielonych
18 cze 14:48
Jerzy:
Poczytaj o rownaniu Bernoulliego
18 cze 14:52
zaxowy: Czytałem o równaniu Bernoulliego i nie wiem czy rozwiązywać to metodą Bernoulliego czy
rozdzielić zmienne i scałkować obie strony?
18 cze 15:20
Jerzy:
Rozdzielasz zmienne
18 cze 15:23
zaxowy: | | 1 | |
wyszło mi y=3√ |
| mógłby mi to ktoś sprawdzić?  |
| | 94 ln2Csinx | |
18 cze 18:57
piotr: | | 1 | |
y(x)= |
| (−ln(cos(x))+c1)2 |
| | 4 | |
18 cze 19:08
piotr: 2
√y(x)=−ln(cos(x))+c
1
18 cze 19:13
Jerzy:
Prawą stronę zamień na jeden logarytm, podziel przez 2 i obustronnie do kwadratu
18 cze 20:22