zadanie
stokrotka: Szybkość stygnięcia ciała jest wprost proporcjonalna do różnicy temperatur ciała i otaczającego
go powietrza. W ciągu 10 minut temperatura ciała zmalała ze 100◦ C do 60◦ C.
Temperatura powietrza równa jest 20◦ C. Po jakim czasie temperatura ciała zmniejszy się
do 25◦ C?
18 cze 13:57
jc:
czas 0: 80 stopni różnicy, 100 stopni
czas 10 min. 40 stopni różnicy, 60 stopni
czas 20 min 20 stopni różnicy, 40 stopni
czas 30 min. 10 stopni różnicy 30 stopni
czas 40 minut 5 stopni róznicy 25 stopni
odpowiedź: 40 minut
18 cze 14:08
stokrotka: a jak ułożyć równanie różniczkowe?
18 cze 14:13
jc:
dT/dt = − k (T−Tp)
Tp = temperatura powietrza, k − pewna stała
18 cze 14:31
Leszek: stosujemy prawo stygnięcia Newtona
d(ΔT)/dt = −kΔT => ΔT = ΔTo*exp(−kt)
ΔTo = Tp−Tot ; Tp −− temperatura początkowa ciała
Tot −− temperatura otoczenia
ΔT = Tk − Tot ; Tk −−temperatura końcowa ciała
wówczas otrzymujemy praktyczny wzór do obliczenie Tk
Tk = Tot + (Tp − Tot) *exp(−kt)
dla pierwszego przypadku 60o C = 20o C + ( 100 oC −20oC)*exp(−k*10)
otrzymuje k= 0,06931 [1/min]
dla t2 obliczam podobnie
25oC = 20oC + (100oC−20oC)*exp(−kt)
wynik t = 40 minut
18 cze 14:59