matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek
Angie :
Miara kąta rozwarcia stożka wynosi 90 stopni. Wysokość ma 10cm. Oblicz długość promienia podstawy i długość tworzącej tego stożka.
5 sty 21:40
ula:
α=
1
2
*90=45
H
H
cosα=
→r=
r
cosα
H
2
+r
2
=l
2
5 sty 22:32