Granice
Katarzyna: Co mam z tym dalej zrobić pomocy

?
lim= (1/x−ctgx)= (1/x − cosx/sinx)=(sinx−xcosx/sinx)=(cosx−cosx+xsinx/sinx+xcosx)
x→0
18 cze 13:10
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| − ctg x czy f(x) = |
| ? |
| | x | | x − ctg x | |
18 cze 13:40
Jerzy:
Wspolny mianownik i regula H
18 cze 13:45
Katarzyna: Janek ta pierwsza funkcja
18 cze 13:52
Jerzy:
To zrob tak,jak napisalem
18 cze 13:58
Katarzyna: a konkretniej bo nie rozkminiam?
18 cze 20:01
jc: Janek, przecież 1/x−ctg x, skąd pomysł, że 1/(x+ctg x) ?
18 cze 20:07
jc: Katarzyna, zapisz ctg x jako iloraz, dodaj dwa ułamki i stosuj regułę L'Hospitala.
18 cze 20:08
Katarzyna: no mam cos takiego pozniej xsinx/sinx+xcosx= sinx+xcosx/cosx+cosx−xsinx

?
19 cze 12:40
Jerzy:
| cosx − xsinx | |
| i teraz regula H |
| xcosx | |
19 cze 12:46
Jerzy:
| | sinx − xcosx | |
Sorry ... |
| |
| | xsinx | |
19 cze 12:50
Katarzyna: czyli to co napisałam jest zle?
19 cze 13:03
Jerzy:
A co to było ?
19 cze 13:11
jc: Pisz spacje: x sin x / cos x zamiast xsinx/cosx, bez spacji ciężko się czyta.
19 cze 13:11
Katarzyna: x sin x / sinx+x cos x= sinx +x cos x / cos x − x sin x
19 cze 13:14
Jerzy:
Skąd to wyrażenie ?
19 cze 13:17
Katarzyna: no miałam cosx− cosx + xsinx / sinx+ x cos x to wyszło xsinx/ sin x + xcos x
19 cze 13:38
Jerzy:
Znasz regułę H ?
19 cze 13:49
Katarzyna: czyli mam zapisać to co napisałeś i zastosować regułę H
19 cze 14:16
piotr: | | 1−x ctg(x) | | (1−x ctg(x))' | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| |
| | x | | (x)' | |
19 cze 14:18
Mariusz: | | 1 | | 1 | | cos(x) | |
limx→0( |
| −ctg(x))=limx→0( |
| − |
| ) |
| | x | | x | | sin(x) | |
| | sin(x)−xcos(x) | |
=limx→0 |
| |
| | xsin(x) | |
| | sin(x)−xcos(x) | x | |
=limx→0 |
|
| |
| | x2 | sin(x) | |
| | sin(x)−xcos(x) | |
=limx→0 |
| |
| | x2 | |
| | sin(x) | 1 | | cos(x) | |
=limx→0( |
|
| − |
| ) |
| | x | x | | x | |
| | cos2(x/2)+sin2(x/2)−cos2(x/2)+sin2(x/2) | |
=limx→0 |
| |
| | 2(x/2) | |
| | 2sin2(x/2) | |
=limx→0 |
| |
| | 2(x/2) | |
| | sin(x/2) | |
=limx→0 |
| sin(x/2)=0 |
| | x/2 | |
19 cze 15:10
jc: | | 1 | | 1 | |
No to teraz proponuję policzyć granicę wyrażenia |
| ( |
| − ctg x) w punkcie zero. |
| | x | | x | |
19 cze 16:15
Mariusz:
No dobra przejście
| | sin(x) | 1 | | cos(x) | |
limx→0( |
|
| − |
| |
| | x | x | | x | |
nie jest poprawne ale dlaczego ?
19 cze 20:12
jc: @Mariusz, dobry wynik. Po prostu zaproponowalem nieco trudniejsze zadanie
19 cze 20:17
Mariusz:
Dlaczego napisałem że przejście jest niepoprawne ?
Gdybyśmy je zastosowali do twojego przykładu to otrzymalibyśmy błędny wynik
19 cze 20:31
Mariusz:
Z de l'Hospitalem jest tak że niektórych granic nie powinno się liczyć z użyciem tej reguły
np
więc jeśli już nie mamy innego pomysłu niż ta reguła to powinniśmy pochodne liczyć
z użyciem granic aby wyłapać czy obliczenie pochodnej nie wymaga znajomości
granicy którą liczymy
19 cze 20:37