matematykaszkolna.pl
Wymiary i skalowanie Kuba: Witam drogich kolegów i koleżanki. Mam zaznajomić się z tematem wymiary i skalowanie. Nauczyłem się troszkę teorii, ale jeszcze brakuje mi wiedzy w co po niektórych tematach. wiem, że wielkości modelu matematycznego mają jakiś wymiar. Na przykład droga ma długość L, która może być mierzona w milach czy kilometrach. Wartość L nazywam wtedy abstrakcyjną natomiast np. metr to już wartość konkretna. W fizyce technice są przyjęte przede wszystkim trzy wymiary: układ SI, CGS i układ angielski Operator wymiaru zapisuje w nawiasie w kwadratowym i tak np. dla drogi: [y] = L masa: [m] = M czas: [t] = T [y'] = [Δy/Δt] = LT1 [y''] = LT2 Proszę o wytłumaczenie dwóch ostatnich wyrażeń. Wiem, że prędkość jest pochodną drogi czyli s'(t) = v i pewnie to ma coś z tym wspólnego tylko co? dlaczego tam są potęgi o minusowym wykładniku? Jeśli jest to możliwe proszę o podesłanie odpowiedniej literatury normalnym językiem... z góry dziękuje
18 cze 11:50
Leszek: patrz : Laboratorium fizyczne : Aleksander Zawadzki , Helena Hofmokl
18 cze 12:13
Kuba: przejrzałem pierwszy rozdział, który dotyczy skalowalności. Niczego się nie dowiedziałem co by miało rozwiązać mój problem
18 cze 13:32
Leszek: to poszukaj i Wikipedii pod hasłem Analiza wymiarowa
 m 
wykładniki ujemne : v= 20 m/s [

]= LT−1
 s 
 m 
a= 4 m/s2 [

]=LT−2 i.t.d
 s2 
18 cze 13:41