Wymiary i skalowanie
Kuba: Witam drogich kolegów i koleżanki. Mam zaznajomić się z tematem wymiary i skalowanie. Nauczyłem
się troszkę teorii,
ale jeszcze brakuje mi wiedzy w co po niektórych tematach.
wiem, że wielkości modelu matematycznego mają jakiś wymiar. Na przykład droga ma długość L,
która może być
mierzona w milach czy kilometrach. Wartość L nazywam wtedy abstrakcyjną natomiast np. metr to
już wartość konkretna.
W fizyce technice są przyjęte przede wszystkim trzy wymiary: układ SI, CGS i układ angielski
Operator wymiaru zapisuje w nawiasie w kwadratowym i tak np. dla drogi:
[y] = L
masa:
[m] = M
czas:
[t] = T
[y'] = [Δy/Δt] = LT−1
[y''] = LT−2
Proszę o wytłumaczenie dwóch ostatnich wyrażeń. Wiem, że prędkość jest pochodną drogi czyli
s'(t) = v i pewnie to ma coś z tym wspólnego tylko co? dlaczego tam są potęgi o minusowym
wykładniku?
Jeśli jest to możliwe proszę o podesłanie odpowiedniej literatury normalnym językiem... z góry
dziękuje
18 cze 11:50
Leszek: patrz : Laboratorium fizyczne : Aleksander Zawadzki , Helena Hofmokl
18 cze 12:13
Kuba: przejrzałem pierwszy rozdział, który dotyczy skalowalności. Niczego się nie dowiedziałem co by
miało rozwiązać mój problem
18 cze 13:32
Leszek: to poszukaj i Wikipedii pod hasłem Analiza wymiarowa
| | m | |
wykładniki ujemne : v= 20 m/s [ |
| ]= LT−1 |
| | s | |
| | m | |
a= 4 m/s2 [ |
| ]=LT−2 i.t.d |
| | s2 | |
18 cze 13:41