18 cze 11:48
piotr: = ∫e−3 x2 x3dx − ∫e−3 x2 xdx
w pierwszej postawienie : u=x2 du=2xdx i wtedy przez części
w drugiej podstawienie t=−3x2 dt=−6xdx
18 cze 11:59
Jerzy:
Podstaw 3x2 = t
18 cze 12:00
jc: Zapisz to normalnie, czyli tak
∫(x3 − x)e−3x2 dx = (1/2)∫(x2−1)e−3x2 (x2)' dx = (1/2) ∫(y−1)e−3y dy
=(−1/6)∫(y−1)[ e−3y] ' dy = (− 1/6)(y−1)e−3y + (1/6)∫e−3y dy =
(− 1/6)(y−1)e−3y − (1/18)e−3y, gdzie y=x2
Sprawdź!
18 cze 12:01
Archy: dziekuje
18 cze 12:04
piotr: | | x3−x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| e−3 x2 (2−3 x2) + C |
| | e3 x2 | | 18 | |
18 cze 12:07