dopełnienia ortogonalne
matma: Wyznacz dopełnienie ortogonalne podprzestrzeni:
a) lin{ [3,0,2], [3,2,1] }
b) { [x,y,z] : 2x−4y+3z=3x+3y−z}
c) {[0,0,0]}
18 cze 10:22
g:
a) Dopełnieniem podprz. 2−D jest prosta {[3,0,2] x [3,2,1]}
b) Podprzestrzeń {[x,y,z]} to płaszczyzna [−1,−7,4]T[x,y,z] = 0
Dopełnieniem ortogonalnym jest prosta {[−1,−7,4]}
c) Dopełnieniem jest cała przestrzeń 3−D.
18 cze 12:17
matma: Jakieś obliczenia do tego, albo wyjaśnienia skąd się to bierze?
18 cze 14:45
g: Obliczenia już podałem. 'x' to mnożenie wektorowe, które ma tę własność, że wynik (wektor)
jest prostopadły do obu argumentów (wektorów).
a) Podana podprzestrzeń jest rozpięta na dwóch podanych wektorach. Na podprzestrzeń
ortogonalną pozostał już tylko jeden wymiar, wyznaczony przez wektor, który musi być
prostopadły do obu podanych.
b) Równanie −x−7y+4z=0 wyznacza płaszczyznę której wektor normalny to np. [−1,−7,4].
Podprzestrzeń ortogonalna, znowu tylko jednowymiarowa, wyznaczona jest przez ten wektor
normalny do płaszczyzny.
c) Każdy wektor jest ortogonalny do wektora zerowego, więc dowolna podprzestrzeń 3−D
pasuje.
18 cze 15:46