calka podwojna
całka: Rzuci ktoś okiem, czy dobrze wyznaczyłam obszar D?
Mamy funkcje:
x=0
y=2−x
y=
√x
f(x,y) = x+2y
I wyznaczyłam, że obszar D jest ograniczony:
0≤y≤2
0≤x≤
√x
Ale nie wiem czy dobrze
18 cze 09:59
całka: jest ktoś w stanie mi pomoc?
18 cze 16:21
Leszek:

patrząc od strony osi OX masz dwa obszary
D
1 : x∊<0;1> i y∊<0;
√x> D
2 : x∊<1;2> i y∊<0;2−x>
patrząc od strony osi OY masz jeden obszar D : x∊<0;2> i y∊<x
2;2−x>
powodzenie przy całkowaniu
18 cze 16:41
całka: dziekuje
18 cze 16:42