Nieruwności, funkcja i miejsce zerowe
motocyklistka:

ZAD 1. Rozwiąż nierówności
A. (x−3) (x+2)>0
B. 3x (x−2) <0
C. 9 − 25
2 >0
D. 2x
2 − 6x − 20≥0
E. 3x
2 − 11x − 4 ≤0
F. (2x−4)
2 ≥(3x+1) (x−2)
ZAD 2. Wykonaj wykres funkcji i podaj jej miejsce zerowe
A. f(x) = 5−3x , x∊R
B. f(x) = −x−6 dla x<0
x−6 dla ≥0
C. f(x) = −x
3−3 , x∊R
18 cze 01:23
Metis: Czego dokładnie nie rozumiesz?
18 cze 01:30
motocyklistka: Szczerze mówiąc to całości.. Dostałam te zadania na ostatnią chwilę
18 cze 01:32
Metis: 1) (x−3)(x+2)>0
x=3 v x=−2
Rysuj parabole i odczytuj rozwiązanie.
2) 3x(x−2)<0
x=0 v x=2 , analogicznie jak w 1)
3) coś zjadłaś
4) Podziel obustronnie przez 2 , licz Δ i miejsca zerowe.
5) Od razu licz Δ i ...
6) Lewa strona nierówności − wzór. skr. mnożenia , prawą wymnóż i wszystko uporządkuj
7) Dziedzina (nie dzielimy przez 0) stąd: x2−9≠0 ⇔ x2−32≠0 ⇔ (x−3)(x+3)≠0 ⇔ x≠3 i x≠−3
Pomnóż całą nierówność przez (x2−9)2 i coś skróć
18 cze 01:39
Metis: Poczytaj o rozw, równań i nierówności kwadratowych
18 cze 01:39
Metis: 2) Rób tabelkę.
18 cze 01:40
Metis: Jeśli nie dasz rady, to rano będę i ja i inni, więc na pewno Ci pomogą. Podejmij próbę

Dobranoc
18 cze 01:44
motocyklistka: Dziękuje bardzo
18 cze 06:39