matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
univer:
Oblicz całkę
x
3
−2x
2
−1
∫
dx
x
2
−1)
17 cze 23:07
piotr:
1
2
= ∫(x−
+
−2)dx
x−1
x+1
17 cze 23:15
univer:
1
1
=∫xdx−∫
+2∫
−2∫dx=
x−1
x+1
1
=
x
2
−ln|x−1|+2ln|x+1|−2x+C
2
Zgadza się?
17 cze 23:27
piotr:
zgadza
18 cze 11:47