wyrażenia
dina: | | x+3 | |
1 wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego |
| |
| | x2−6 | |
| | x+3 | |
2 wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego |
| |
| | x2−49 | |
| | x+5 | |
3 rozwiąż równie |
| = −4 |
| | 3x−15 | |
| | x2−25 | |
4 rozwiąż równanie |
| =0 |
| | 3x−15 | |
mam problem z rozwiązaniem
17 cze 21:55
Jack:
W matematyce nie dzielimy przez zero (jak juz dobrze wiesz).
| | a | |
Zatem jesli mamy a : b to to jest to samo co |
| czyli dzielimy a przez b. |
| | b | |
Skoro dzielimy przez b to b nie moze byc rowne zero − bo nie mozna dzielic przez zero.
zatem
1)
x
2 − 6 ≠ 0
2)
x
2 − 49 ≠ 0
itd...
17 cze 21:58
piotr: 1. x2−6≠0⇒ x≠−√6 ∧ x≠√6
2. x2−49≠0⇒ x≠−7 ∧ x≠7
3.
zał.: 3x−15≠0⇒x≠5
x+5=−12x+60⇒x=55/13
4.
zał.: 3x−15≠0
x2−25=0 ⇒ x=−5 ∨ x=5
17 cze 22:03
Jack: piotrze
A czy nie powinno byc
x2−6≠0
x ≠ ... LUB x ≠ ...
Bo wystarczy ze jeden z nich bedzie rowny zero i juz nie mozna dzielic
17 cze 22:15
piotr: ma być ∧ "i" bo jedna i druga liczba nie należy do dziedziny
17 cze 22:28
17 cze 22:34
Jack: ok ; D
17 cze 22:51
6latek : Jeśli jest ≠0 to spójnik i
Obowiazuja tutaj prawa de Morgana
17 cze 23:13