ciągi
darek: Wiedząc, że a4 = −10, r = 4 oraz an= 18 znajdź n, Sn.
17 cze 21:05
Jack: skoro poprzedni przyklad juz Ci ktos napisal, to powinienes byc w stanie zauwazyc analogie i to
sam zrobic.
17 cze 21:07
Jack:
a
4 = a
1 + 3r = − 10 −−>> a
1 = − 10 − 3r = − 22
a
n = a
1 + (n−1)r
18 = −22 + 4n − 4 −>> n = 11
| | −22 + 18 | |
S11 = |
| * 11 = − 22 |
| | 2 | |
17 cze 21:12
darek: tak wiem i jestem wdzięczny

robie sam a zadanie wklejam tu żeby sprawdzić wynik
17 cze 21:13
myszka:
an=a4+(n−4)*r ⇒ 18=−10+4n−16 ⇒ n=11
S11=me*11 , me= mediana = a6=a4+2r ⇒ me=−2
S11=−2*11=−22
18 cze 18:04