Ciągi arytmetyczny
Marta: 1) Dla jakich x liczby: a) 4, 2x−3, 26 b) 2x+3, x+10, 3x−1 tworzą ciąg arytmetyczny?
2)W ciągu arytmetycznym a2=3 i a7=18. Oblicz różnicę r i a1. Znajdź wzór na n−ty wyraz tego
ciągu oraz sumę siedmiu wyrazów.
3) Liczby (1,3,9, ...) tworzą ciąg geometryczny. Podaj kolejne dwa wyrazy. Napisz wzór na n−ty
wyraz tego ciągu.
4) Liczby x−2, x, x+4 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x oraz iloraz q tego ciągu.
5) W ciągu geometrycznym a2= 1 i a3= 3, Oblicz q i a1 i napisz wzór na n−ty wyraz.
Prosze o pomoc bo tego nie umiem i wytłumaczenie.
17 cze 20:13
Janek191:
z.1
a) 4, 2 x − 3, 26
2*( 2 x − 3) = 4 + 26
4 x − 6 = 30
4 x = 36
x = 9
====
17 cze 20:18
Janek191:
z.2
a2 = a1 + r = 3
a7 = a1 + 6 r = 18
Odejmujemy stronami
(a1 + 6 r) − (a1 + r) = 18 − 3
5 r = 15 / : 5
r = 3
====
a1 + 3 = 3
a1 = 0
======
więc
an = a1 + ( n −1)*r = 0 + ( n −1)*3 = 3 n − 3
an = 3 n − 3
=========
więc
S7 = 0,5*(a1 + a7)*7 = 0,5*( 0 + 18)*7 = 9*7 = 63
=======================================
17 cze 20:25
Janek191:
z.3
( 1, 3, 9, ... ) − ciąg geometryczny, więc
q = 3 : 1 = 3
więc
a4 = 9*3 = 27
a5 = 27*3 = 81
an = a1 *qn−1 = 1*3n−1
an = 3n −1
============
17 cze 20:28
Janek191:
z.4
x − 2, x , x + 4 − ciąg geometryczny, więc
x2 = ( x −2)*( x + 4)
x2 = x2 + 4 x − 2 x − 8
0 = 2 x − 8
2 x = 8
x = 4
====
17 cze 20:31
piotr: z. 4
x2=(x−2)(x+4)
x=4
q=x/(x−2)=2
17 cze 20:33
Janek191:
z.5
a
2 = a
1*q = 1
a
3 = a
1*q
2 = 3
Dzielimy stronami
q = 3
=====
a
1 *3 = 1
=======
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = a1*qn−1 = |
| *3n−1 = |
| * |
| *3n = |
| *3n |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
==========
17 cze 20:34
myszka:
zad2/ krótko
a
n=a2+(n−2)*r ⇒ a
n=3+3n−6 ⇒
an= 3n−3
S
7= m
e*7 , m
e −−− mediana = a
4 = a
2+2r= 3+6=
9
S
7= 9*7=
63
17 cze 21:00