Środek ciężkości / moment bezwładności
Ryan:

Hej. Mam problem w tym przykładzie.
Należy obliczyć środek ciężkości takiej figury no i jej moment bezwładności.
Bardzo proszę o pomoc lub wskazówki.
17 cze 18:57
Ryan: ktos? cos?
17 cze 19:25
Ryan: podbijam
17 cze 21:20
g:

Liczę tylko dla połówki bo druga jest symetryczna.
Używam wsp. x, y. Przelicz to potem na y, −z.
Zakładam a=1.
Na koniec współrzędne środka przemnóż przez a, a moment bezwładności przez a
2.
x
0 = 0 (symetria)
| | ∫03 ∫−1x y dy dx | |
y0 = |
| = 0,8 |
| | S=7,5 | |
Moment bezwładności względem punktu (0,0)
| | x3+1 | |
I(0,0) = 2 * ∫03 ∫−1x (x2+y2) dy dx = 2 * ∫03 [x2(x−1) + |
| ] dx = 38 |
| | 3 | |
Moment bezwładności względem środka ciężkości (tw. Steinera)
I
0 = I
(0,0) − 0,8
2*S = 38 − 9,6 = 28,4
17 cze 23:13
Ryan: wyszło mi mi tak najpierw co do środka ciężkości:
z
c1 = 2a A
1=24a
2
z
c2 =
32a A
2=(6a*3a):2=9a
2
Gdyż biorę pod uwagę najpierw zakreskowane pole, a potem trójkąt.
No i następnie liczę z
c
| | zc1*A1− zc2*A2 | |
zc= |
| = 2,3a |
| | A1 − A2 | |
czy to jest poprawnie obliczone? Niestety Twojego sposobu rozwiązywania nie bardzo rozumiem.
Może ktoś pomóc?
19 cze 15:17
Ryan: Znaczy przepraszam, najpierw biorę pod uwagę całą figurę jako prostokąt, a potem odejmuje od
niego ten trójkąt niezakreskowany.
Można tak liczyć w tym przypadku?
19 cze 15:22
Ryan: znaczy po poprawkach wyszło mi:
z
c2=2a
z
c=2a
a moment bezwładności
czy zadanie jest wykonane poprawnie/? moze ktos sprawdzić wynik chociaż?
19 cze 15:45
Ryan: potrzebuje to wiedziec na dzisiaj wieczor.... mógłby ktoś na to zerknąć?
19 cze 16:41
Ryan: podbijam
19 cze 19:18
Ryan: =.="
19 cze 23:45