Dowód podzielności/ trudny !
Wiciorny: Udowodnij lemat: jeśli 3 nie dzieli n, oraz nie dzieli n+1 to 3| n2+n+1 .
Druga cześć z którą sobie chyba poradze po pierwszej: wykorzystaj ten lemat do wskazania, że
30|n5−n
17 cze 18:10
Mila:
1)
Rozważmy przypadek:
n=3k+1 wtedy n+1=3k+2 ( nie jest podzielne przez 3), k∊C
(3k+1)2+3k+2= 9k2+6k+1+3k+2=9k2+9k+3=3*(3k2+3k+1) jest podzielne przez 3,
17 cze 18:42
Wiciorny: A dałoby się coś założyć z uwagi na liczby pierwsze? Tak z ciekawości, czy tutaj nie ma
zależności ?
17 cze 18:53
Mila:
Nie wiadomo jaką liczbą jest n, to że nie dzieli się przez 3 nie znaczy , że jest liczba
pierwszą.
17 cze 18:59
Wiciorny: Dziękuje, jednak zagmatwałem się. Jak użyć tego lematu do dowodu nr dwa ?
Generalnie rozłożyłem n5−n na czynniki i mam (n2+1)*n(n−1)(n+1) widzę iloczyn 3 kolejnych
liczb, jako są
podzielne przez 3 ale jak użyć lematu do tego ?
17 cze 19:48
Mila:
Bez lematu , to tak:
n2+1=n2−4+5
(n2−4+5)*(n−1)*n*(n+1)=
[(n−2)*(n+2)+5]*(n−1)*n*(n+1)=
=(n−2)*(n+2)(n−1)*n*(n+1)+5*(n−1)*n*(n+1)
Analizuj.
pierwszy składnik to iloczyn 5 kolejnych liczb całkowitych drugi podzielny przez 5 i przez 6.
Z lematem zastanowię się.
Chyba trzeba jakoś inaczej przekształcić
17 cze 20:24