Obliczyć obszar (całki)
BBA: Stosując całkę podwójną oblicz pole obszaru D, gdy D jest ogr krzywymi:
|D|=∫∫dxdy, krzywe−−> y=−x+5, y2= 2x+5
I właśnie n ie jestem pewien czy wyznaczyłem dobrze obszary, mógłby ktoś sprawdzić ?
Obszary:
y2=2x+5/√ Po znalezieniu pkt wspólnych:
y=−√2x+5 i y=√2x+5 y2=(−x+5)2..... x1=2, x2=10
y=−x+5 y1=3 y2=−5
Coś mi się wydaje że obszary bedą takie(akurat względem OY:
D=D1+D2
D1={√2x+5 ≤x≤−x+5,
3≤y≤0 }
D2={−√2x+5≤x≤−x+5,
−5≤y≤0}
Czy aby na pewno ?
17 cze 15:47
BBA: czyli nikt nic ?
17 cze 16:38
Leszek:

punkty A(−2,5;0) B(2;0) C(5;0)
obszar D
1: x∊<−2,5;2> i y∊<0;
√2x+5>
obszar D
2 : x∊<2;5> i y∊<0;5−x>
|D| = ∫ ∫ dxdy = ∫ ∫ dxdy + ∫ ∫ dxdy
D D
1 D
2 wpisz granice i całkuj najpierw po
zmiennej y
17 cze 17:46
jc: A nie lepiej w odwrotnej kolejności?
∫−35 dy ∫(y2−5)/25−y dx = ∫−35 (15−2y−y2)/2 dy = ...
17 cze 22:15