równanie trzeciego stopnia
Zen64:
Czy można jednoznacznie odtworzyć równanie postaci x3 + px +q =0,o współczynnikach
rzeczywistych p i q,jeśli wiadomo że pierwiastkiem takiego równania jest x0= −1−i
17 cze 15:17
ICSP: można.
17 cze 15:28
piotr: jeśli x0=−1−i jest pierwiastkiem to również liczba sprzężona −1+i jest pierwiastkiem
17 cze 20:16
Mariusz:
x3−1−i−1+i=0
x3−2=0
x3=2
(−1+i)(−1−i)=(1−(i2))=2
(−1+i)+(−1−i)
(x−2)(x2+2x+2)=0
(x3+2x2+2x−2x2−4x−4)=0
x3−2x−4=0
p=−2 , q=−4
18 cze 18:36
Karol,Grażyna i Bolek:
Lub:
x3+px+q=0 ⇔ (x−xo)(x+1−i)(x+1+i)=0 ⇔ (x−xo)(x2+2x+2)=0 ⇒ 2x2−(xo)x2=0 itd. itp
19 cze 03:23