calka podwojna
luki: ∫∫3x+y x=1, y=−3x,y=3x
Dlaczego jezeli policze te całke x[0,1],y[−3x,3x] to wychodzi 6, a jezeli x[0,1],y[0,3x] i
pomnoże razy 2, to w dwoch przypadkach wychodzi inny wynik tj 6,9?
17 cze 14:22
Jerzy:
W pierwszym przypadku wynik to: 18, a nie 9
17 cze 14:41
luki: [0,1] [0,3x]?
17 cze 14:47
luki: wychodzi 9/2, pomozone przez 2 to 9
17 cze 14:50
Jerzy:
Dzieje się tak dlatego, że co prawda obydwa obszary są symetryczne względem osi OX,
ale to nie wystarcza. Funkcja w punktach symetrycznych musi mieć tą samą wartość,
a tutaj niestety tak nie jest.
17 cze 15:31
luki: czyli tutaj bezpieczniej jest podstawić [0,1],[−3x,3x] i wtedy poprawnym wynikiem będzie 6 tak?
17 cze 15:37
Jerzy:
mnie wyszło 18 , sprawdź jeszcze raz
17 cze 15:47
17 cze 15:53
Jerzy:
[3xy + 1/2y2] w granicach: [−3x,3x] = [9x2 +9/2x2] − [ −9x2 + 9/2x2] =
= 18x2 i w granicach [0,1] = 18
17 cze 15:53
luki: A nie trzeba jeszcze policzyc całki z 18x2? Wychodzi 18/3x3, w granicach [0,1] = 6?
17 cze 15:55
Jerzy:
No jasne

...zaćmienie
17 cze 15:57
luki: zdarza sie, dzieki
17 cze 16:09