wyznacz przedzialy w ktorych funkcja jest malejaca
holding: wyznacz przedzialy w ktorych funkcja jest malejaca
17 cze 14:15
Jerzy:
policz pochodną i ustal, kiedy jest ujemna
17 cze 14:16
Jerzy:
I na początku ustal dziedzinę.
17 cze 14:19
holding: pochodna wyszla mi
17 cze 15:09
Jerzy:
A skąd taka pochodna ?
17 cze 15:14
holding: juz policzylem poprawnie
jak zrobic wezyk z takiej funkcji?
y(x)=x
2−7x+14
17 cze 15:25
Jerzy:
Dalej żle ..
| | −1 | | 1 | | −(4−x)2 + 2 − x | |
f'(x) = |
| + |
| = |
| = ... uporzadkuj licznik |
| | 2−x | | (4−x)2 | | (2−x)(4−x)2 | |
nie potrzeba wężyka, wobec faktu,że: 2 − x > 0, mianownik jest zawsze dodatni,
aby zatem pochodna była ujemna, wystarczy,aby licznik był ujemny
17 cze 15:36