chciałam sprawdzić czy dobrze rozwiązałam na egzaminie :x
har: 1) z2+(1−3i)z−2−i=0 2) (log3x)2−4log3x+3≥0
(obliczyć pierwiastki)
1) z2+(1−3i)z−2−i=0
(rozwiązać nierówność)
2)log2 3x−4log3x+3≥0
Wielka prośba! Bardzo chciałabym wiedzieć czy zdałam egzamin, porównać sobie te odpowiedzi.
Dzięki !
17 cze 13:43
17 cze 13:51
Janek191:
z
2 + ( 1 − 3 i) z − 2 − i = 0
Δ = ( 1 − 3 i)
2 − 4*1*( − 2 − i) = 1 − 6 i − 9 + 8 + 4 i = − 2i = ( 1 − i)
2
więc
√Δ = 1 − i
| | − 1 + 3 i −1 + i | | − 2 + 4 i | |
z1 = |
| = |
| = − 1 + 2i |
| | 2 | | 2 | |
| | − 1 + 3 i +1 − i | |
z2 = |
| = i |
| | 2 | |
17 cze 13:53