uklad rownan?
stevcio: Witam, czy da rade to jakos rozwiazac?
Va+Vb=8
9Va+Ma=52
Ma−9Vb=−20
17 cze 13:32
Janek191:
Z 3) ⇒ Ma = 9 Vb − 20
więc
Va + Vb = 8 ⇒ Vb = 8 −Va
8 Va + 9 Vb − 20 = 52
8 Va + 9*(8 − Va) = 72
8 Va − 9 Va + 72 = 72
− Va = 0
Va = 0
======
Vb = 8 − 0 = 8
===========
Ma = 9*8 − 20 = 52
===============
17 cze 14:02
stevcio: no nie
17 cze 14:15
17 cze 14:15
stevcio: jest 9*Vb, nie ma tam spacji
17 cze 14:16
stevcio: ogolnie to jest rama, wiec moze powinno byc liczone z przegubu, ale nie wiem jak, ktos potrafi
pomoc?
17 cze 14:20