Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka
Saris: Tw. Moivre'a−Laplace'a
Rzucono 720 razy kostką. Zmienna losowa K oznacza ilość wyrzuconych czwórek.
a) obliczyć P(110≤K≤125),
b) znaleźć najmniejszą liczbę m taką, że P(K<m)≥0,9
Zrobiłem a) z CTG, ale nie wiem jak ugryźć b).
17 cze 13:15
Saris: bump
17 cze 17:40
Saris: nikt?
17 cze 21:24
Saris: bump
18 cze 12:26
g: Masz już pewnie policzone: średnie K μ=120 i odchylenie st. K σ=
√720*(1/6)*(5/6)=10.
Tw. de Moivre'a−Laplace'a pozwala założyć, że rozkład K jest w przybliżeniu normalny.
Posłużymy się dystrybuantą rozkładu normalnego.
W tabeli dystrybuanty rozkładu normalnego trzeba znaleźć najmniejsze x takie,że Φ(x)≥0,9.
| | m−μ | |
Następnie wyznaczasz m z równania |
| = x. |
| | σ | |
18 cze 12:46