matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miejsce zerowe
disc:
Jak wyznaczyć miejsce zerowe dla f(x)=ln(x−1) Wiem, że miejsce zerowe to 2, ale jak ?
17 cze 11:57
Jerzy:
ln(x−1) = 0 ⇔ ln(x−1) = 0*lne ⇔ ln(x−1) = lne
0
⇔ ln(x−1) = ln1 ⇔ x−1 = 1
17 cze 11:59
disc:
dzięki
17 cze 12:24